Om Nelly

 

 

Nelly Östlund föddes 1920 i Lenninge, Hälsingland, där hon växte upp och lärde sig spela fiol. Sedan giftermålet med jordbrukaren Folke Östlund 1945 är hon bosatt i Rossberga, södra dalarna. Nelly är traditionsbärare av såväl hälsinge- som dalalåtar. Hon förenar traditionskännedom, stor repertoar och ekvilibristik med sinne för harmonier och en djupgående förståelse för musikens väsen. Hon har blivit mångfalt belönad, bland annat med Zornmärket i såväl silver (1950) som guld (1991), Avesta kommuns utmärkelse "Årets Fridolin" 1999, samma höst dalarnas landstings kulturpris och nyss 2004 års Spel-Stina-medalj. Nelly vill leda oss till en djupare kännedom om den äldre låtskatten och framförallt om hur den en gång har framförts. Hon värnar särskilt om rytmen och originaliteten hos de låtar hon delger oss.

Nelly var som medlem i damorkestern Hälsinge-flickorna en uppburen stjärna redan i unga år. Som bondhustru och flerbarnsmor i Rossberga har Nelly inte alltid haft lätt att utöva sitt stora intresse. Ändå har riksspelmansparet Nelly och Folke blivit kända både lokalt och ute i landet. På äldre dagar har Nelly engagerat sig i By folkdanslag, följt dem på resor utomlands och medverkat i programmet "Tidernas bröllop". Hon har även fungerat som Avesta spelmanslags konstnärliga ledare. Nelly finner osvikligt skönheten och glädjen i musiken och delar alltid frikostigt med sig, även när hälsan stundtals hindrar att hon själv trakterar sitt instrument. Vi är tacksamma för möjligheten att få inspireras av en traditionsbärare av hennes kaliber.

Vill du veta mer om Nelly? Se filmen om hennes liv, "Gnistrande spel", som kan köpas av Jappe, eller ta del av en omfattande dokumentation utförd av Jappe för Dalarnas Museum.

Till minne av Nelly

 

 

 

Nelly Östlund

 

rossberga

Nellys magiska kista med konsert- och turneprogram m.m.